لیست اختراعات مريم شهبازي
نظر به خطرات استفاده از رنگ هاي مصنوعي در مواد غذايي، استخراج و خالص سازي رنگ هاي طبيعي ارزان قيمت حائز اهميت است. اخيرا سازمان هاي بين المللي مانند انستيتو ملي سرطان محدوديت هاي بسياري براي استفاده از رنگ هاي قرمز مصنوعي خوراكي رايج مانند پارا-كرسيدين مطرح نمودهاند. رنگيزه هاي قرمز و زرد كارتامين گياه گلرنگ در توليد رنگهاي مجاز خوراكي، صنايع آرايشي بهداشتي و رنگرزي قابل استفاده هستند. اين رنگها از گروه كوئينوشالكونهاي فلاونوئيدي با ساختار منحصر به فرد هستند كه تنها در اين گياه يافت ميشود. در اين تحقيق براي اولين بار در ايران پودر خالص رنگيزه هاي قرمز و زرد گلرنگ به صورت اقتصادي تهيه گرديد. رنگيزهها از گلبرگهاي گلرنگ پس از عمليات آماده سازي، توسط محلول قليايي استخراج شد. عصاره آن پس از صاف كردن و تنظيم پ هاش جذب سطحي ماده سلولزي شده و محلول به كمك استون 60% استخراج گرديد. پس از تبخير حلال توسط دستگاه اسپري دراير، رنگيزه زرد با راندمان 20-30 درصد و رنگيزه قرمز با راندمان 6-7% به صورت پودر توليد شد. با استفاده از روشهاي اسپكتروفتومتري، HPLC و TLC خلوص رنگيزههاي استحصالي مورد تأييد قرار گرفت.
موارد یافت شده: 2